Telefon

Kundesenter: +47 67 92 00 20

norsk bokmål (Norge)

engelsk svensk (Sverige)

Hva er Oekotex - Trygg tekstil

Oeko-tex er en frivillig merking av tekstilprodukter som viser at de ikke inneholder noen stoffer som er farlige for hud og helse. Fordi bruken av kjemikalier i produksjonen av disse produktene er minimalisert, kan det sees på som et indirekte miljømerke, selv om råvarene ikke er økologisk produsert.

For at et produkt skal merkes med Oeko-Tex-merket, må det gjennomgå omfattende tester og inspeksjoner og alle dets komponenter må kontrolleres. Stoff og tråd samt knapper og glidelåser er nøye kontrollert. I tillegg skal bedriften som distribuerer produktet være sertifisert.

Innholdet av miljø- og helseskadelige stoffer som formaldehyd, plantevernmidler, PCB, tungmetaller og andre kjemiske rester i tekstilprodukter skal ikke overstige internasjonalt aksepterte grenseverdier. Disse grenseverdiene oppdateres fortløpende etter hvert som ny kunnskap kommer inn på feltet.

Kriteriene og maksimalt tillatte verdier er ofte i forkant på området, det vil si at de omfatter ikke bare forbudte eller kontrollerte stoffer, men også andre stoffer som er vitenskapelig vurdert til å være helsefarlige.

Det finnes noen forskjellige klasser av Oeko-tex, hvor kravene stilles litt forskjellig avhengig av hvordan produktet normalt brukes. Jo mer kontakt med huden, jo større krav.

 

Klasse 1

Tekstiler og tekstilleker for spedbarn og barn opp til ca 3 år. Sengetøy og lignende som er beregnet for små barn finnes også i denne gruppen som har de høyeste krav til godkjenning. Tilbehør som inneholder formaldehyd er forbudt. Krav til spyttresistens gjør at fargestoffer og trykk ikke må blø eller falme når spedbarn suger på dem.

 

Klasse 2

Tekstiler som ved normal bruk i stor grad kommer i kontakt med huden, som undertøy, skjorter, bluser, sengetøy m.m.

 

Klasse 3

Tekstiler som ved normal bruk ikke kommer i kontakt med huden i det hele tatt eller kun i liten grad, f.eks. jakker, kåper, fôr o.l.

 

Klasse 4 (Klasse 4 er det som gjelder for mange av produktene vi selger)

Hovedsakelig materialer beregnet på "pynt", som duker, gardiner og tepper, men også tekstiltapeter og lignende.

 

Merk

  • Det er ikke bare sluttforbrukeren som tjener på fraværet av skadelige stoffer, men alle som er involvert i produksjonen av sluttproduktet. Det spres ingen kjemikalier i rommene der stoffene veves og kuttes, heller ikke der de er sydd sammen. Selv lagerarbeidere som håndterer produktene trenger ikke å være utsatt for risikoen for å puste inn mye søppel.

  • Det utføres uanmeldte tester på produktene også etter at de er godkjent for å sjekke at plaggene holder det de lover. Alt for at forbrukeren skal føle seg trygg på å vite hva han skal kjøpe.
    I blant annet Sverige er selskapet RISE sertifisert til å utføre tester og godkjenne etter Oeko-Tex.